MohiniYoga

Óráim

Tradicionális Hatha-jóga

Ha szívesen kipróbálnád a jógát, de még nem tetted, vagy gyakorlod egy ideje és szívesen tennéd ezt rendszeresen, akkor itt a helyed.
Megtanulod az ászana pontos kivitelezését, az erővonalakat, ami nagyon fontos tested miatt, hogy ne okozz magadnak sérüléseket, akár olyanokat sem, amiket nem érzel meg azonnal (térdizület). Az ahimsa a „nem ártás” testedre is vonatkozik. Mindig figyeld tested jelzéseit!
Ha már gyakorlod a hatha jógát egy ideje, és tisztában vagy az erővonalakkal, akkor itt a helyed. Nehezebben kivitelezhető ászanák is helyet kapnak a gyakorlásban. Próbára tesszük erőnlétünket is.

Mire számíthatsz tehát?
Ászanákat tanulsz meg, melyeknek helyes kivitelezésével, rendszeres gyakorlásával tehetsz tested egészségéért és lelked egyensúlyáért. Megismerkedsz relaxációs, meditációs technikákkal, légző gyakorlatokkal. Az ászanákon keresztül észrevétlenül megtanulod az önuralmat, az elfogadást, az önbecsülést. Megtanulod ezáltal kezelni a stressz helyzeteket, a külső körülményeket. Szembe kell nézned azzal, hogy vannak dolgok, amik tőled függetlenül megtörténnek.

Ashtanga-jóga

Az ashtanga jóga rövidített első sorozatával gyakorlunk. Rávezetéseket, könnyítéseket alkalmazunk. Hatha-jóga előképzettség szükséges.

Az ashtanga szanszkrit kifejezés, jelentése „nyolc ág”.  Az ashtanga jóga nyolc foka, amit Patandzsali összegzett az Jóga Szútrák c.írásában és ami minden jóginak irányt mutat, nemcsak azoknak, akik az ashtanga jógát gyakorolják:
– jámák: erkölcsi fegyelemmel kapcsolatos irányelvek ( erőszakmentesség, igazsághoz való hűség, lopástól való tartózkodás, szexuális önkontroll, anyagi gyűjtögetéstől való mentesség)
– nijámák: a jógi magatartására és életmódjára vonatkozó szabályok (tisztaság-külső és belső egyaránt-, megelégedettség, lemondás, az önvaló tanulmányozása és képzése, önmagunk Istennek szentelése)
– ászana: testhelyzetek
– pránajáma:a légzés szabályozása
– pratjáhára: az érzékek visszavonása
– dhárana: a koncentráció
– dhjána: meditáció
– szamádhi: a leki elmerülés

 

Az ashtanga jóga Sri K.Pattabhi Jois munkásságának köszönhetően került a nyugati világba.

Az első sorozatot úgy is nevezik, hogy Yoga Chikitsa, vagyis jógaterápia, de ennek az első sorozatnak a kivitelezése is sokaknak nehézséget okoz, a nyugati életmódunk, az ülő életmódunk miatt. Segítek, ha elakadásod van egyes ászanákban. Megmutatom a rávezetéseket, kiegészítéseket, könnyítéseket, hogy lassan, lépésről lépésre tökéletesíthesd tudásodat.
Az ashtanga jógában az ászanák meghatározott sorrendet követnek. Drishti az a pont, ahol az ember az ászana kitartása alatt összpontosítja a figyelmét, a tekintetét. Minden ászanának van egy előírt fókuszpontja. Kilenc dhristi van mejelölve az ashtanga jógában: orr, a két szemöldök között, a köldök, a hüvelykújj, a kezek, a lábak, felfelé, lefelé és jobb-és bal oldal.
Vinyasa: áramló mozdulat, mozgássorozat, amelyek összekapcsolják az egyes ászanákat. Sharath Jois szerint a vinyasák célja a vér megtisztítása.
Légzés: meghatározott légzés számig tartjuk ki az ászanákat
Bandhák: használjuk a Múla Bandha-t (medencefenék, gyökérzár), az Uddhiyana Bandha-t ( köldök zár, két hüvelykkel a köldök alatt visszahúzod a hasad) és a Dzsalandhara Bandha-t (a torokzárat, az álladat leengeded, szegycsont felemelkedik)

Ashtanga yoga for beginners in English

Coming soon! Please be in contact : mohiniyoga2020@gmail.com 

Jóga-Nidra

” A jóga nidrá végső célkitűzése messze meghaladja azt, hogy csupán a stressz hatásai ellen küzdjünk és helyrehozzuk azokat az egyensúly hiányokat, melyeket a helytelen stresszkezeléssel teremtünk meg…..
…amellett, hogy a modern élet nyomásai, biztonságérzet hiánya és a nehézségek közepette ellenállóbbá válik a stresszel szemben, valójában megtanulja, miként boldoguljon ugyanazon nehézségek, feszültségek, kedvezőtlen körülmények közepette, ami másokat a mentális gyötrődés, érzelmi önrombolás és fizikai összeomlás szélére visz. Ez a jóga nidrá nagy titka…..”(Swami Satyananda Saraswati: Jóga Nidrá c. könyve-részlet)

 

A  jóga-nidra egy vezetett mélyrelaxáció. Én ezt tartom a meditáció előszobájának. A gyakorlat alatt fokozatosan visszavonjuk az érzékszerveinket, ezáltal érjük el azt a meditatív állapotot, melyet a meditáció során is el kellene majd érnünk.

Segítségül hívunk egy „szankalpát” , pozitív kijelentést, melyet a gyakorlat során többször előhívunk, megismétlünk, felidézünk gondolatunkban.

Ha velem tartasz, arra készülj, hogy savászanában (a hátadon fekve) fogsz feküdni legalább egy órán át.

Jóga nidra gyakorlatom alapjául a Tradícionális Hatha-Jóga oktató képzésem jegyzetei (Sarasvati Alapítvány Jóga-és Oktatási Központ), valamint Swami Yatidharmananda évek óta tartó önzetlen seva-ja, az ő általa vezetett jóga-nidra gyakorlatok tapasztalatai szolgálnak.

 

Ayurvédikus jóga-terápia

Hogy mi is az az Ayurvéda?

Az Ayurvéda úgy határozza meg az Életet, mint a test, az elme és a Kozmikus Tudatban álló Szellem kapcsolatát.

Ha ez túlságosan spirituálisan hangzik neked, akkor azt kell, hogy ebből mégis lásd, hogy nincs semmi a világon Ayurvéda nélkül. Sem anyag, sem lélegzet, sem élet, sem jóga, sem étkezés, sem orvoslás, sem gyógyulás, semmi.

Az Ayurvéda a betegségek megelőzését tartja szem előtt. Figyelembe veszi az egyén testtípusát (dósák), majd ez alapján javasol étrendet, gyógynövényeket. Fontos és követendő eleme az Ayurvédának a napi rutin, mely bizony kitér arra, mikor kelljünk fel és feküdjünk le ahhoz, hogy reggel energikusan, kipihenten ébredjünk.  

Az Ayurvéda nem csupán egy tudatos életmód. Annál sokkal több. A „Létezés Művészete”.

Ayurvédikus jóga-terápiám során egyénre szabott tanácsokat adok mind a napi rutin, étrend, gyógynövények és jóga gyakorlatok területén. Továbbá javasolhatok neked ayurvédikus kezeléseket, masszázsokat, melyeket egy általam is kipróbált indiai terapeuta ayurvédikus szalonjában tudsz elérni.

Rólam

„…..Most eredj és élj, mert a világ a Tied…..” (Hamvas Béla)

"Ha azt tudod mondani, semmit nem akarok birtokolni, akkor nincs mitől félned" (Swami Chidananda)

Elmúltam negyven, amikor megismerkedtem a jógával. A Sivananda tradícióban kezdtem el jógázni.
Két huszonéves gyermekem van, Ócsán élek családommal és jelenleg egy multinál dolgozom. Másodállásban oktatom a jógát.
Szeretem a határokat, komfort zónákat feszegetni.
Örülök a gyakorlóim sikereinek. Szeretem látni az arcukat, tekintetüket, ahogy meglepődnek és boldogok attól, hogy megtették, amit nem is gondoltak, hogy meg tudnak tenni😉
De igen, ehhez ki kell lépni a komfort zónádból, hogy lásd mire vagy képes. És egy kicsit bíznod kell bennem és hinned Önmagadban.
Bővebben rólam itt olvashatsz👇
Szeretettel várlak jóga óráimon!
Móni

 

mohiniyoga_logo_circle_v2

 

© 2022 – Minden jog fenntartva. – mohiniyoga.hu
ÁSZF és Adatkezelési nyilatkozat | hello@mohiniyoga.hu | +36 30 4763582​