Rólam

"Ahol szeretet van, ott eltűnik minden gyűlölet" (Swami Chidananda)

Domonyi Mónika, beavatott nevemen Mohini vagyok.

500 órás YAI minősített tradicionális hatha- és astanga jóga oktató, Ayurvédikus jóga-terapeuta.

Okleveleimet a Sarasvati Alapítvány, Jóga- és Oktatási Központban szereztem. 

Tanítóim Kotroczó Anikó, Deepak Anthwal, Hegedűs Zsolt és Szennay Péter voltak. 

Jóga nidra gyakorlatom alapjául a Tradícionális Hatha-Jóga oktató képzésem szolgál. Jóga nidra foglalkozásaimat Swami Yatidharmananda jóváhagyásával tartom.

2023 nyarán megkaptam a Magyar Jógaoktatók Szövetsége által minősített jóga oktatói oklevelet is, ami nagyon sokat jelent számomra.

"Nincs mód arra, hogy a tanítvány visszafizesse tartozását a Mesternek (...). Az egyetlen lehetőség, hogy továbbadja másoknak a tudást, melyet kapott." (Szvámi Véda)

42 éves voltam, amikor elkezdtem jógázni, a Sivananda tradícióban. Itt találkoztam két, számomra meghatározó tanítóval, akik azóta is társaim, mellettem vannak az Úton. És persze barátokra is leltem, együtt gondolkodókra.
Örökké hálás leszek a Sivananda közösségnek azért, hogy 2019-ben eljuthattam Indiába, Rishikesbe, a Sivananda Ashramba és három hetet ott tölthettem. 

A Sivananda közösséggel látogathattam el másodszorra is Indiába, 2023-ban, amikor a Rishikesh-i Sivananda Ashram mellett eljutottam a Himalája lábához, Swami Yatidharmananda-hoz, Uttarkashiba.

Miért csinálom, mi a célom azzal, hogy jógázom? Hogy jobb ember legyek.

Miértek.......

Csoportos és egyéni hatha-, ashtanga órákat tartok. Ayurvédikus terápiás foglalkozások, ha elakadtál az Úton vagy egészségügyi problémáid vannak.

Óráimat meglátogathatod Dunaharasztin, Ócsán és Budapesten is.
Verseimet, blogomat itt éritek el: https://spirodalom.art/

Kirtanok, Challenge- ek, „Jógázz magadért” ingyen jóga lehetőségek pedig az „Események” rovatban lesznek megtalálhatók.

15 Aug 2023
Minősítő Oklevél
Magyar Jógaoktatók Szövetsége

"A jógaoktatás területén elért szakmai végzettsége, eddigi tevékenysége és megszerzett tapasztalatai elismeréseképpen elnyerte a minősített jógaoktatói címet."

May 2023
Swami Yatidharmananda Magyarországon
Egy Jógi a Himalájából

Megadatott az a csodálatos feladat számomra, hogy Swamiji magyarországi látogatását, itt tartózkodását, programjait én szervezhettem. Jártunk jógastúdiókban, az Indiai Nagykövetségen, a Magyar Jógaoktatók Szövetségénél, a Sarasvati Alapítványnál, egy multinacionális vállalatnál is és természetesen több programnak is helyt adott a Sivananda közösség. Több napig együtt "élhettem" Swamijivel. Ez az időszak és az együtt töltött idő tartalma, az üzenete a mai napig meghatározó számomra.

23 Febr 2023
a Gangesz forrásánál
India - Rishikesh, Uttarkashi, Gangotri

2023 februárjában és márciusában három hetet tölthettem újra Indiában. Rishikeshben, a Sivananda ashramban és eljutottam Uttarkashiba, a Swami Sivanand Seva Samiti ashramba (https://sivanandsevasamiti.org/ ),  Swami Yatidharmanandához, aki számomra nagyon sokat jelent.

Ott voltam, a Himalája lábánál, ahol az Ég és a Föld összeér. Láttam az ayurvedikus kórházat Uttarkashiban. Legfőbb vágyam, hogy visszatérjek oda tanulni és segíteni.

 

22 Aug 2022
YAI 500hours Master Yoga Teacher
"Master Yoga Teacher" 500hours Yoga Alliance International India
Add Description Here
Aug 2022
Swami Yatidharmananda Magyarországon
Az első "igazi" találkozás
Hihetetlenül elrepült, rövid volt ez a pár nap.
Hálás vagyok, hogy megadatott számomra ebben az életben ☺️🙏
Ha lehunyom a szemem, látom is. Minden mozdulata előttem. Hallom nevetését, látom, ahogy Dorkával fogócskázik a teraszon. A beszélgetések este, vagy ahogy sétálunk át a hajnali erdőn.
Ahogy a város szívében Bencével találkoztak. Úgy üdvözölték egymást, mintha ezer éve barátok lennének.
A szavak. Mindig azt éreztem, feleslegesek és csak mindent összezavarnak az életben.
Az Ő szavai nem. Hiányoznak.
Itt volt. Itt van. Itt lesz. Belül, a szívemben.
"Ez az ő színük: a sáfránysárga. Az áldozat és a fogadalom színe, a tűz lángjainak színe, a hajnal színe. A Guru a világi dolgokról lemondó szannjászinnak ezzel a színnel a következő instrukciókat adja: “Átadom neked a felkelő nap színét viselő szerzetesi köntöst. Bármerre jársz, vidd magaddal a hajnal békéjét és fényét, a felkelő nap sugarait. Immáron egy fénylény vagy. A tiszta elmén nincsenek foltok.” (Szvámi Véda)
06 July 2022
Kapcsolatom az Ayurveda-val immár hivatalos
Ayurvedikus jóga-terapeuta
Add Description Here
03 Oct 2021
Meditációs workshop
Ciklikus Meditáció

Komjáti Zsuzsanna oktató vezetésével.

05 Sept 2021
Sarasvati Alapítvány, Jóga-, és Oktatási Központ
Ashtanga jóga oktatói oklevél megszerzése (YAI minősített)

Tanáraim: Deepak Anthwal és dr. Kotroczó Anikó

06 Jun 2021
Sarasvati Alapítvány, Jóga-, és Oktatási Központ
Meditáció az ászanákon keresztül (Oktatói továbbképzés) megszerzése (YAI minősített)

 Tanárom: Hegedűs Zsolt

22 Febr 2021
Sarasvati Alapítvány, Jóga-, és Oktatási Központ
Tradícionális Hatha Jóga oktató oklevél megszerzése (YAI minősített)

Tanáraim: dr. Kotroczó Anikó, Hegedűs Zsolt, Szennay Péter és Deepak Anthwal

2020
Sarasvati alapítvány, Jóga-, és Oktatási Központ
Jógaoktatói tanulmányaim kezdete

Miért itt kezdtem el a tanulást? A Sivananda ashramban eltöltött idő alatt és ugyanabban az évben, Csehországban, Veda Chaitanya ayurvédikus jógatáborában világossá vált számomra, hogy nincs jóga ayurvéda nélkül. Szerettem volna ott tanulni, ahol az ayurvéda jelen van már a kezdetektől a jógaoktatói képzésben. A gyakorlati képzésben is a kezdetekhez szerettem volna visszamenni, hiszen a hatha jóga az alapja minden jóga irányzatnak, tradíciókhoz köthető ászana-soroknak.

A tanárok személye is fontos volt számomra.

Anikó elhozta nekem az ayurvéda alapjait, azt, hogy a legfontosabb a betegségek megelőzése és azért az egyén sokat tehet a jógagyakorlás során. Zsolt sok minden mellett megtanította, hogy mindig a tökéletesre törekedj, ne engedj belőle, mert képes vagy rá. Megtanította a legfontosabbat, hogy sem a jóga, sem az élet, semmi nem választható el az ayurvédától. Az öt elem tana. Ott van mindenben és mindenkiben.

Deepak elhozta nekem Rishikesht. A szertartásokat, a mantrák erejét.

Peti. Nagyon sokat tanultam tőle is. Legfőképpen azt, hogy mindig a szívedre hallgass az úton. Ez az ahimsa, a gyengéd erő. 

2019 nyara
Meghatározó találkozások
Veda Chaitanya és Swami Yatidharmananda

2019 nyarán részt vehettem Csehországban, Veda Chaitanya ayurvedikus jóga táborában. Ekkor vált számomra világossá, hogy nincs jóga ayurveda nélkül. Nem választhatóak el egymástól. A találkozás nagyon meghatározó volt számomra. Olyannyira, hogy terveim között szerepelt, hogy 2020 márciusában kiutazom hozzá, hosszabb időre, tanulni. Olyannyira volt ez komoly, hogy felmondtam a munkahelyemen is. De aztán a 2020-as tavasz mindannyiunknak másként alakult.

2019 nyarán 2 év csend után, Swamijitől egy üzenet várt a telefonomon: Bécsben vagyok, találkozzunk. Nem volt kérdés számomra, hogy mennem kell, találkoznom kell vele. Nem is kérdeztem tőle, miért akar velem találkozni. Csak útra keltem. Egy mondatért mentem. Ezt kaptam útravalónak: "Just slowly". Nem igazán értettem, de ahogy jött a 2020-as év, értelmet nyert ez a tanítás.

A fotó az ayurvedikus táborban készült. Tulajdonosa: https://www.yogasurya.cz

2019
Rishikesh
Rishikesh Sivananda ashram

A magyarországi Sivananda tradíció közösségével három felemelő hetet tölthettem a Sivananda ashramban, Mesterünk lábainál. India, a Himalája, a Gangesz és az ashrami élet nagy hatással voltak rám. Mint ahogyan a Swamik tanításai, amelyeket három héten át, napi két alkalommal hallgathattunk. Az ashram életét éltük, hajnal négy órakor keltünk, részt vettünk a hajnali szatszangon, karma jógát végeztünk a konyhán, részt vettünk a délutáni kirtanokon és az esti szatszangokon is. Dobolhattam a Sivananda kutírban, mantrázhattam a soha véget nem érő, "Szüntelenő Rezgő Mantrát", melyet a 1943.december 3-a óta, a nap 24 órájában zengetnek az ashramban, azért, hogy a Világban béke legyen. 

Az Ashram, a Gangesz itt él bennem. Véremmé vált.

2018
Shanti Jógasziget
Találkozás Veda Chaitanya-val

A Shanti Jógasziget adott helyet egy ayurvedikus work shopnak, melyet Veda tartott. Itt találkoztunk először. 

2017
Shanti Jógasziget
Találkozás egy szerzetessel

A Shanti Jógasziget vendégül látta pár napra Swami Yatidharmanandát. Egy hétvégi work shopon vehettem részt. Itt találkoztam Swamijivel először. Nem váltottunk egyetlen szót sem egymással. 

Fotó tulajdonosa: Shanti Jógasziget https://jogasziget.hu/xix-ker-shanti-joga-sziget/ 


2016
Sivananda Közösség
A kezdetek

Lányom miatt kezdtem el jógázni, 42 évesen. Mintha csak erre várt volna a testem. Szívtam magamba a "tudást". Elvégeztem minden tanfolyamot, amit egy gyakorló jógázó elvégezhet a tradícióban.

Mindenki kérdezte: miért nem kezded el az oktatói képzést? "Nem vagyok még elég jó ember hozzá" válaszoltam. Sok évnek kellett eltelnie, mire rádöbbentem: nincs más lehetőségem. Birtokában vagyok egy tudásnak, nincs más választásom, meg kell osztanom ezt a tudást, hogy segítsem az embereket. Megértettem, hogy a jóga útja egy folyamat, az önfejlődés folyamata. És bár ez után a mondat után kicsit "értelmetlennek tűnik" elménknek, de a folyamatban nincs semmiféle "valamivé válás".

Te "Az" vagy. Tat Tvam Aszi.

" A jógában az emberi élet kultikus folyamattá válik. A tulajdonság, a birtok, az én, a test, mind eszköz és lehetőség arra, hogy az egyetlen célt elérje. A lélek ezeket az eszközöket felhasználja arra, hogy a tejóceánt velük tovább köpülje. Ezért a kiteljesedett emberi lélek a hősies, mert a feladat heroikus: minden emberi tevékenység lényege odaadással művelni, hogy a világ asa legyen - az élet üdvösség. Az élet értelme, hogy az ember kiköpülje magából a legmagasabbat. Ez a művelés az egyetemes ember küldetése és feladata, de a feladat dicsősége nem az emberé. Minden embernek határozottan megjelölt helye van a sorsban és feladata a világban. Ezt a helyet nem hagyhatom el, s ez alól a feladat alól felmentést nem kaphatok. Ez az éber vállalás: a jóga."

(Hamvas Béla: Scientia Sacra I)

A szenvedés nem a természetünk. A segítség a természetünk.
Mindenben lásd az Örömöt. Ezt jelenti a „Be Good, Do Good”

Swami Yogaswarupananda

Verseim, Blogom

Verseimmel, blogbejegyzéseimmel a Sirodalom.Art -on találkozhattok.

cropped-mohiniyoga_logo_circle_v2.png

 

© 2022 – Minden jog fenntartva. – mohiniyoga.hu
ÁSZF és Adatkezelési nyilatkozat | hello@mohiniyoga.hu | +36 30 4763582​